De Naamloze Vennootschap (N.V.) en de Besloten Vennootschap (B.V.), hierna te noemen “de vennootschap”, zijn rechtspersonen, dat wil zeggen zelfstandige dragers van rechten en plichten.
De vennootschap wordt door één of meer personen opgericht bij notariële akte.
De naam moet beginnen of eindigen met de woorden "besloten vennootschap" of afgekort "B.V.", in geval het een besloten vennootschap betreft of met de woorden "naamloze vennootschap" of afgekort "N.V.", in geval het een naamloze vennootschap betreft.
In de notariële akte van oprichting van de vennootschap worden de statuten opgenomen. In de statuten worden in ieder geval vermeld: de naam, het eilandgebied waar de vennootschap haar zetel heeft, het doel, de wijze van besluitvorming, de nominale waarde van de aandelen en het nominale kapitaal van de vennootschap. Indien gewenst kunnen ook andere bepalingen worden opgenomen, mits deze niet in strijd zijn met de wet.
Wijziging van de statuten zal steeds, na een daarop gericht besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders, in een nieuwe notariële akte moeten worden vastgelegd.
De vennootschap kent als organen een bestuur en een algemene vergadering van aandeelhouders. Optioneel kan er ook een raad van commissarissen worden ingesteld. Deze mogelijkheid zal dan wel opgenomen moeten worden in de statuten. De taak van de raad van commissarissen is toezicht houden op het bestuur, eventueel kan deze taak worden uitgebreid tot een adviserende taak.
Het bestuur dient de vennootschap te besturen en te vertegenwoordigen.
De aandeelhouders zijn de verstrekkers van het kapitaal van de vennootschap. In ruil hiervoor krijgen zij aandelen, waaraan al dan niet stemrechten verbonden zijn. Iedere aandeelhouder neemt voor een bepaald aantal aandelen deel in de vennootschap. Het is ook mogelijk om slechts één aandeelhouder te hebben.
De aandeelhouders hebben ook diverse bevoegdheden, zoals bijvoorbeeld het wijzigen van de statuten, de benoeming van de bestuurders (in de statuten kan hiervan worden afgeweken), het goedkeuren van de jaarrekening, nadat deze is opgemaakt door het bestuur.
Aandeelhouder-bestuurde vennootschap
De aandeelhouder-bestuurde vennootschap heeft geen apart bestuur. De gezamenlijke aandeelhouders treden op als bestuurders. De formaliteiten van benoeming, schorsing en ontslag van bestuurders, en het verschil tussen aandeelhoudersvergadering en bestuursvergadering zijn dan niet aanwezig.
In de statuten moet worden opgenomen dat het gaat om een aandeelhouder-bestuurde vennootschap.
Deze vennootschapsvorm is vooral handig indien de enig bestuurder tevens enig aandeelhouder is, omdat men dan niet in verschillende hoedanigheden besluiten hoeft te nemen, immers het gaat hier om één en dezelfde persoon.